Regenwandeling

Glanzende paddestoelen. Een boomwaterval. Dampige mossen. Vorig weekend maakten we een regenachtige herfstwandeling. De zon- en sneeuwwandeling hebben hun waarde meermaals bewezen. De zon geeft volop kleur aan het landschap, zeker in de avond. Sneeuw onttrekt juist alle kleur, maar maakt het erg licht.

Zo heeft ook een natte wereld iets buitengewoons aantrekkelijks. En met goede schoenen, een regenjas en een thermobroek is er niks onprettigs aan. Of zoals de Zweden zeggen: “Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder”. Er bestaat geen slecht weer; Alleen slechte kleding.

Hagel, regen, donderslag
Volgens mij ben ik
In een beste bui

Wat doe ik zoal op het werk?

Ik werk bij de Belastingdienst en mijn aandacht gaat vooral uit naar Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD Z): de nieuwe plek om de btw-aangifte te doen of het zakelijke rekeningnummer aan te passen.

MBD Z is volop in ontwikkeling. En omdat het nieuw is zijn er veel klanten met vragen. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat mijn collega’s alle informatie — en de daarbij benodigde software — hebben om die vragen te beantwoorden.

Ik vind het vooral leuk om op pad te zijn en veel verschillende collega’s te ontmoeten. Op die manier zie je welke knelpunten het meeste voorkomen. Daarmee ga ik dan aan de slag. Binnen zo’n grote organisatie als de onze is dat soms taaie kost, dus een lange adem is een vereiste. Maar als het dan lukt, dan voelt het des te meer als een succes.

Fascinerend wat mensen doen

Al mijn hele leven verwonder ik me over al het moois dat de mens maakt, maar ook al het moois dat de mens kapot maakt. Wat drijft ons daartoe? Daarover zal ik mijn ideeën en gedachten spuien.

Ik ben gefascineerd door de natuur. Het koraal op Curaçao, de bergstroompjes in Slovenië. Ze overdonderden me. Mijn aandachtsboog is normaal redelijk kort, maar ik kan probleemloos uren dobberen, wandelen of fietsen door een natuurlijke omgeving. Achter elke hoek zit namelijk een nieuwe wereld, die het verkennen waard is.

Maar ik ben ook gefascineerd door architectuur en stedenbouw. Meestal positief, soms erg negatief. Ik verbaas me bijvoorbeeld over grote grijze industrieterreinen en de nonchalance waarmee we die uit de grond stampen. Uit die terreinen is ongeveer elk sprankje vreugde gehaald. Dat lijkt ons echter niet te deren: in de grijze kolossen worden immers de producten gemaakt waar we dagelijks plezier van hebben, en daar gaat het uiteindelijk om.

Anderzijds: de industriële stalen bouwwerken in het Duitse Ruhrgebiet vind ik dan weer fantastisch. Jaarlijks bezoeken we het festival Extraschicht, waarbij de kolenfabrieken ’s nachts ook geopend zijn.